Jehněčí pečeně se smetanovou kávou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 150 g Houby nakládané
  • 2 kávová lžička Káva zrnková
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 2 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2.5 dl Masový vývar
  • 1.5 kg Jehněčí kýta
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 783 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 192 g
  • Sodík 801 mg
  • Bílkoviny 57 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 209 mg
  • Draslík 1016.8 mg
  • Vláknina 6661 mg
  • Vitamín A 6661 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme mrkev a cibule. Zeleninu pokrájíme na plátky.

  • 2

    Jehněčí pečeni (kýtu bez kosti) dobře odblaníme, omyjeme vařící vodou, poté studenou vodou a osušíme. Maso osolíme.

  • 3

    V zapékací míse rozpálíme olej a maso v celku zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme vývarem, mísu zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu. Během té doby maso poléváme výpekem a obracíme.

  • 4

    Uvaříme zrnkovou kávu: v hrnečku 2 lžičky zrnkové kávy zalijeme 2 dl vařící vody, zakryjeme ji pokličkou a necháme několik minut vyluhovat. Kávu přecedíme a přilejeme do ni 0.5 dl smetany. Poloměkké maso přelijeme kávou a pečeme doměkka přibližně 35-45 minut. Maso několikrát ještě polijeme výpekem.

  • 5

    Upečené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Výpek vydusíme na tuk, přimícháme hladkou mouku a osmažíme ji. Přilijeme za stálého míchání studený masový vývar a štávu povaříme asi 10 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem. Štávu rozmixujeme dohladka nebo přecedíme přes síto.

  • 6

    Teplou pečeni pokrájíme na plátky, dáme je na talíře, ozdobíme snítkami petrželky, k masu přiložíme nakládané sladkokyselé hříbky a servírujeme.

  • 7

    Štávu k masu podáváme zvlášť v omáčníku.

Komentáře k receptu