Vepřové domácí klobásy po švédsku
Suroviny
- 150 g Maizena - kukuřičný škrob
- 200 g Vepřová střeva tenká
- 2.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2.5 kávová lžička Nové koření mleté
- 1.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Dusičnan draselný
- 4 l Voda pitná
- 5 dl Masový vývar
- 3.5 kg Vepřová plec
- 1 kg Telecí maso přední
- 4 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Sůl
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1009 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 67 g
- Sodík 1728 mg
- Bílkoviny 78 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 364.4 mg
- Draslík 1145.1 mg
- Vláknina 473.4 mg
- Vitamín A 473.4 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyté vepřové a telecí maso bez blan pokrájíme na menší kousky a 2x jemně přemeleme na masovém strojku. Pomleté maso dáme do velké mísy. Přidáme k němu bramborovou moučku, promícháme a poté postupně, za stále míchání přiléváme masový chladný vývar. Masovou hmotu musíme míchat minimálně 1 hodinu. Poté přidáme sůl, cukr, čerstvě pomletý pepř, mleté nové koření, mletý hřebíček, mletý zázvor a mletý kmín. Směs důkladně znovu prošleháme. Omytá vepřová střívka naplníme masovou náplní a utváříme převázaním provázku 15-20 cm dlouhé klobásky. 
- 
                                2Klobásky důkladně osušíme, potřeme směsí cukru, soli a ledku. Odložíme je na chladné místo, zakryjeme utěrkou a necháme je uležet 1 hodinu. 
- 
                                3Ve velkém hrnci přivedeme k varu 3-4 lítry vody. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní klobásky a pomalu je vaříme 30-45 minut. 
- 
                                4Teplé klobásky hned servírujeme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        