Koláč z listového těsta s mandlovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 230 g Mandle
  • 280 g Máslo čerstvé
  • 230 g Cukr krupice
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
  • 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1125 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 84 g
  • Sodík 41 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 203.7 mg
  • Draslík 309.9 mg
  • Vláknina 11820 mg
  • Vitamín A 11820 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 10.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme mandlový krém: do mísy dáme 280 g na kousky pokrájeného změklého másla, 230 g cukru krupice a 230 g pomletých mandlí. Směs vyšleháme elektrickým šlehačem do krému, potom přidáme 3 vajíčka a 2 lžíce mandlového likéru, které jsme prošlehali zvlášť. Vyšleháme lehký krém, který zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky asi na 20 minut.

  • 2

    Listové těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Potom z každého plátu vykrojíme kruh podle talíře nebo pečící formy.

  • 3

    První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém, posypeme nastrouhanou mléčnou čokoládou. Druhý plát těsta ozdobně nařízneme od středu k okrajům (5-6 řezů). Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem. Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme 25 minut dozlatova.

  • 4

    Koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a servírujeme.

Komentáře k receptu