Houbová žemlovka s bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Houby čerstvé
  • 80 g Slanina vepřová
  • 600 g Veka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Vegeta
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Rajčata
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1000 kcal
  • Sacharidy 118 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 603 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 303.4 mg
  • Draslík 1365.3 mg
  • Vláknina 24827.9 mg
  • Vitamín A 24827.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 335 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Směs čerstvých lesních hub očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme, slaninu pokrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a nasekáme ji nadrobno. Bazalkové lístky omyjeme.

  • 2

    V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme kostičky slaniny dozlatova. Přidáme na ně houby, osolíme je, opepříme rozdrceným pepřem 4 barev, posypeme kmínem a dusíme za častého míchání až do doby (přibližně 15 minut), kdy se z nich odpaří všechna tekutina. Potom do hub zamícháme petrželku.

  • 3

    Bílou veku pokrájíme na plátky. Do misky nalijeme 2 dl mléka, přidáme vejce, 2 špetky mořské soli, oregano, bílý pepř a vše rozšleháme.

  • 4

    Zapékací misku vymažeme máslem. Plátky veky postupně namočíme do mléka s rozšlehaným vajíčkem. Veku v jedné vrstvě položíme na dno pekáčku. Na ni dáme vrstvu hub, zase je zakryjeme namočenou vekou, na kterou dáme druhou vrstvu hub. Takto vrstvy střídáme a zakončíme vrstvou veky. Do zbylého mléka přilijeme 1 dl smetany a rozkvedláme 3 vejce, směs ochutíme Vegetou a povrch žemlovky přelijeme.

  • 5

    Misku se žemlovkou dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 10 - 12 minut dozlatova.

  • 6

    Houbovou žemlovku podáváme teplou, každou porci ozdobíme na čtvrtky pokrájeným rajčetem.

Komentáře k receptu