Srnčí kýta na divoko

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 800 g Srnčí kýta
  • 100 g Slanina vepřová
  • 150 g Mrkev kořen
  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Petržel kořen
  • 300 g Cibule
  • 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 12 ks Jalovec
  • 2 ks Bobkový list
  • 8 ks Nové koření celé
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 4 dl Voda pitná
  • 1 dl Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Džem brusinkový
  • 7.7 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 886 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 716 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 18.4 mg
  • Draslík 1199.1 mg
  • Vláknina 41004.8 mg
  • Vitamín A 41004.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.8 mg
  • Vitamín E 4.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vykostěnou srnčí kýtu důkladně odblaníme, omyjeme, osolíme (0.5 lžíce) posypeme roztlučeným jalovcem a pokapeme slunečnicovým olejem (2 lžíce). Maso dáme do hrnce (nejlépe kameninového), zatížíme čistým prkénkem, zakryjeme poklicí a necháme v chladničce 2-3 dny odležet. Každý den maso otočíme!

  • 2

    Ten den, kdy budeme maso připravovat, nakrájíme slaninu na hranolky. Kýtu očistíme od jalovce, případně odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou (50 g), znovu celou kýtu osolíme (0.5 lžíce), posypeme čerstvě pomletým pepřem, pokapeme slunečnicovým olejem (3 lžíce) a necháme 2-3 hodiny odležet.

  • 3

    Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a pokrájíme ji na malé kousky. Nakrájíme 50 g slaniny na kostičky.

  • 4

    V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje s lžicí másla a slaninu rozpustíme. Pak k ní přidáme všechnu zeleninu a smažíme ji pod poklicí, za častého promíchání, dozlatova. Přidáme bobkové listy, nové koření a celý pepř, podlijeme 3-4.5 dl vody, vínem a dusíme přibližně 10-15 minut. Poté vyjmeme bobkový list a vše rozmixujeme. Omáčku dochutíme solí, přimícháme brusinkový džem, provaříme a odstavíme z plotny.

  • 5

    Srnčí kýtu nakrájíme přes vlákno (aby bylo krátké) na plátky. V teflonové pánvi si rozpálíme olej (3 lžíce) a maso restujeme z každé strany dozlatova 2-4 minuty. Mělo by být měkké a šťavnaté.

  • 6

    Plátky masa vložíme do připravené omáčky, prohřejeme a podáváme.

Komentáře k receptu