Vepřové maso s bratislavskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 900 g Vepřová plec
  • 200 g Cibule
  • 60 g Mrkev kořen
  • 60 g Petržel kořen
  • 80 g Celer bulvový
  • 60 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 100 g Okurky nakládané
  • 40 g Jíška hotová světlá
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 10 g Sůl
  • 100 g Protlak rajčatový
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 400 ml Hovězí vývar základní
  • 30 ml Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 598 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 1168 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 127.2 mg
  • Draslík 631.9 mg
  • Vláknina 3882 mg
  • Vitamín A 3882 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou plec nasolíme a necháme chvíli odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev, petržel, kyselou okurku a celer pokrájíme na nudličky.

  • 2

    V hrnci rozpálíme olej, přiložíme maso vcelku a ze všech stran ho osmažíme. Maso vyndáme, na olej nasypeme cibuli, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem, vrátíme do hrnce maso a dusíme doměkka.

  • 3

    Mezitím si v pánvi rozehřejeme kousek másla, nasypeme na něj zeleninu i s okurkou a pár minut podusíme.

  • 4

    Maso opět vyjmeme, nakrájíme na porce, do zbylé šťávy nalijeme mléko, zahustíme jíškou, chvíli povaříme, přidáme zeleninu z pánve, přisypeme nakládaný hrášek, zjemníme smetanou a dovaříme.

  • 5

    Porce masa upravíme na talíře a přelijeme smetanovou omáčkou.

Komentáře k receptu