Skotská bramborová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 312 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 548 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 31.6 mg
 - Draslík 545.6 mg
 - Vláknina 8030.3 mg
 - Vitamín A 8030.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.2 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 795.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný celer a pórek nakrájíme na tenké plátky a osmahneme v hrnci na polovině rozehřátého másla. Zalijeme vývarem (nebo vodou), osolíme a pod pokličkou zvolna vaříme 25-30 minut doměkka.
 - 
                                2
V polovině doby vaření přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory.
 - 
                                3
Ze zbylého másla a z hladké mouky připravíme v kastrůlku světlou jíšku, odstavíme z plotny a zalijeme za stálého míchání studeným mlékem. Za občasného zamíchání krátce povaříme, vlijeme do hrnce se zeleninou, promícháme a ještě chvíli povaříme. Polévku podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Každou porci ozdobíme nasekanou petrželkou.