Vánoční pudink po anglicku
Suroviny
- 250 g Cukr třtinový
- 200 g Datle
- 125 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Čokoládové kousky
- 375 g Bonbony želé medvídci
- 150 g Rozinky tmavé
- 250 ml Voda pitná
- 60 ml Likér krémový - Baileys
- 100 ml Koňak Armaňak
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Koření perníkové
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 768 kcal
- Sacharidy 133 g
- Tuky 18 g
- Sodík 191 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 64.1 mg
- Draslík 229 mg
- Vláknina 7196.8 mg
- Vitamín A 7196.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na mírném ohni v hrnci vaříme směs želé s nadrobno nasekanými datlemi, opláchnutými rozinkami, vodou a jedlou sodou. Směs přivedeme k varu, přidáme máslo a mícháme dokud se máslo nerozpustí, stáhneme z ohně, přilejeme koňak a nechámne chladnout.
-
2
Vychladlou směs přelijeme do větší mísy a přimícháme rozšlehaná vejce, hnědý nerafinovaný cukr, mouku s práškem do pečiva, perníkové koření, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a čokoládové vločky.
-
3
Připravenou směs nalijeme do ohnivzdorné formy (objem asi 2 l), uzavřeme pokličkou nebo pečicím papírem a folií a zajistíme gumičkou. Uzavřenou formu zavěsíme do hrnce s vroucí vodou a v páře na mírném ohni vaříme 4-5 hodin, vytáhneme z hrnce a necháme vychladnout.
-
4
Pudink můžeme připravit den předem nebo ho vařit v páře 1-2 hodiny v den podávání.