Vánoční pudink po anglicku

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 315 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Cukr třtinový
  • 200 g Datle
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Čokoládové kousky
  • 375 g Bonbony želé medvídci
  • 150 g Rozinky tmavé
  • 250 ml Voda pitná
  • 60 ml Likér krémový - Baileys
  • 100 ml Koňak Armaňak
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 kávová lžička Koření perníkové
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 768 kcal
  • Sacharidy 133 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 191 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 64.1 mg
  • Draslík 229 mg
  • Vláknina 7196.8 mg
  • Vitamín A 7196.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na mírném ohni v hrnci vaříme směs želé s nadrobno nasekanými datlemi, opláchnutými rozinkami, vodou a jedlou sodou. Směs přivedeme k varu, přidáme máslo a mícháme dokud se máslo nerozpustí, stáhneme z ohně, přilejeme koňak a nechámne chladnout.

  • 2

    Vychladlou směs přelijeme do větší mísy a přimícháme rozšlehaná vejce, hnědý nerafinovaný cukr, mouku s práškem do pečiva, perníkové koření, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a čokoládové vločky.

  • 3

    Připravenou směs nalijeme do ohnivzdorné formy (objem asi 2 l), uzavřeme pokličkou nebo pečicím papírem a folií a zajistíme gumičkou. Uzavřenou formu zavěsíme do hrnce s vroucí vodou a v páře na mírném ohni vaříme 4-5 hodin, vytáhneme z hrnce a necháme vychladnout.

  • 4

    Pudink můžeme připravit den předem nebo ho vařit v páře 1-2 hodiny v den podávání.

Komentáře k receptu