Vepřové řízky s pórkem a žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 500 g Vepřová kýta
  • 300 g Vepřové maso mleté
  • 1 kávová lžička Vegeta
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Kari koření
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 681 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 210 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 211.6 mg
  • Draslík 973.1 mg
  • Vláknina 4304 mg
  • Vitamín A 4304 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.7 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pórek opláchneme, nakrájíme na kolečka, žampiony omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na malé kousky. V misce rozmícháme s vodou škrob, zjemníme přimícháním smetany. Mleté vepřové maso v míse okořeníme muškátovým oříškem, osolíme, smícháme s vajíčkem.

  • 2

    Vepřovou kýtu nakrájíme na 4 řízky, které naklepeme, opepříme a osolíme. Na plátky řízků položíme připravené ochucené mleté maso, zabalíme, ve spoji propíchneme párátky nebo grilovacími jehlami.

  • 3

    V pánvi rozpálíme olej, na něm závitky ze všech stran prudce opečeme do zlatova. Poté zmírníme oheň, pánev přikryjeme poklicí, pomalu dusíme do měkka.

  • 4

    Ve druhé pánvi na rozehřátém oleji podusíme nakrájený pórek se žampiony, směs podle chuti osolíme a opepříme. Po 5 minutách přidáme Vegetu, přilijeme rozmíchanou smetanu se škrobem, dochutíme kari kořením a za stálého míchání necháme přejít varem. Nakonec přidáme vypečenou šťávu z masových závitků, vše důkladně promícháme.

  • 5

    Upečené závitky podáváme se smaženými bramborovými hranolky, přelité omáčkou.

Komentáře k receptu