Sváteční pudink
Suroviny
- 125 g Hrozinky
 - 30 g Mandle
 - 10 g Máslo čerstvé
 - 90 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Mrkev kořen
 - 125 g Tuk
 - 90 g Cukr krupice
 - 125 g Strouhanka
 - 3 g Muškátový oříšek
 - 10 g Citronová kůra
 - 60 g Kandovaná pomerančová kůra
 - 125 g Brusinky sušené
 - 250 g Rozinky bílé
 - 75 ml Rum
 - 40 ml Šťáva citrónová
 - 2 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 447 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 128 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 62.1 mg
 - Draslík 150.8 mg
 - Vláknina 5590.3 mg
 - Vitamín A 5590.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme mouku, tuk, mandle, mrkev, rozinky, sušené brusinky, sultánky, strouhanku, muškátový oříšek, kandovanou kůru, cukr
 - 
                                2
a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme citronovou šťávu, vejce a dobře promícháme.
 - 
                                3
Pudinkovou formu vymažeme máslem. Dáme do ní směs a uhladíme povrch.
 - 
                                4
Zavřeme víkem nebo zakryjeme pomazaným papírem na pečení, pak alobalem.
 - 
                                5
Formu vložíme na pařák nebo do hrnce s vroucí vodou, která dosahuje nejvýše do půlky formy. Zakryjeme a vaříme 6 hodin. Podle potřeby doplňujeme vodu.
 - 
                                6
Formu vyjmeme z pařáku nebo z hrnce a necháme vychladnout. Sejmeme víko nebo kryt z papíru a alobalu. Do pudinku uděláme špejlí několik dírek a nalijeme do nich rum.
 - 
                                7
Před podáváním pudink znovu rozehřejeme a vaříme ho další 2-3 hodiny. Ihned podáváme.