Vepřové maso s ovocnou (cumberlandskou) omáčkou
Suroviny
- 265 ml Víno bílé
 - 65 ml Víno portské
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 1 ks Pomeranče
 - 20 ks Hřebíček
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 2 kg Vepřová kýta
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 4 polévková lžíce Želé rybízové
 - 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1259 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 76 g
 - Sodík 304 mg
 - Bílkoviny 97 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 335 mg
 - Draslík 1933.8 mg
 - Vláknina 7337.5 mg
 - Vitamín A 7337.5 mg
 - Vitamín B6 2.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou kýtu vcelku s kůží necháme 3 hodiny namočenou ve studené vodě, vytáhneme, necháme okapat a přemístíme do velkého hrnce a zalijeme vodou. K masu přidáme cibuli propíchanou 5 hřebíčky, zrnka pepře, svazek bylinek a suché bílé víno, přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme 1.5 hodiny částečně zakryté.
 - 
                                2
Uvařenou kýtu přeložíme do pekáče, zbavíme kůže a většiny tuku, na zbylém tuku vytvoříme mřížku, kýtu potřeme rozpuštěným světlým medem s dijonskou hořčicí, napícháme zbylé hřebíčky a 30 minut pečeme.
 - 
                                3
Rosol z červeného rybízu, citronovou a pomerančovou šťávu a portské víno přivedeme k varu, aby se omáčka nepřipálila občas zamícháme.
 - 
                                4
Maso nakrájené na tenké plátky a omáčku podáváme zvlášť.