Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 50 g Jahody zahradní
  • 50 g Jahody zahradní
  • 200 g Jahody zahradní
  • 120 g Mléko - podmáslí
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 140 g Smetana 12% (konzumní)
  • 100 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 110 g Cukr krupice
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 80 g Olej slunečnicový
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 2.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Meduňka
  • 1 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 320 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 48.2 mg
  • Draslík 49.5 mg
  • Vláknina 2457.5 mg
  • Vitamín A 2457.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.7 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyjeme jahody, odstraníme zelené okvětí a jahody pokrájíme na kousky.

  • 2

    Těsto: do mísy prosijeme 200g hladké mouky a 50g polohrubé mouky s kypřícím práškem a přimícháme 150g pokrájených jahod. Vše promícháme a prošleháme ručním el. šlehačem.

  • 3

    Do druhé mísy dáme 1 čerstvé vejce, 110g cukru, 140g smetany, 120g podmáslí a 80g oleje. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. Postupně tuto směs zašleháme do těsta s jahodami.

  • 4

    Připravíme si sýrový krém: v další misce dobře vymícháme 100g Lučiny 1 lžicí smetany 2 lžícemi cukru.

  • 5

    Těstem naplníme košíčky pouze do poloviny, na ně rozdělíme 50g pokrájených jahod a sýrový krém. Košíčky pak zakryjeme zbylým těstem.

  • 6

    Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20-25 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.

  • 7

    Připravíme si omáčku: 200g omytých jahod pokrájíme do misky. Rozmačkáme je vidličkou a dáme je do kastrólku. Přidáme k nim cukr a pomalu směs přivedeme k varu. Vaříme je při mírné teplotě pouze 5-8 minut do doby, jakmile se rozvaří a cukr se rozpustí. V hrnečku si rozmícháme ve 2 lžicích vody 2 lžičky Maizeny. Jakmile začnou jahody probublávat, přimícháme 1 lžíci citrónové šťávy a Maizenu. Po 30 sekundách jahodovou omáčku dstavíme z plotny a necháme zchladnout.

  • 8

    Smetanu v misce vyšleháme na tuhou šlehačku. Vychladlé upečené košíčky polejeme jahodovou omáčkou, ozdobíme je šlehačkou, lístkami meduňky a servírujeme.

Komentáře k receptu