Kávové cupcakes s máslovou polevou
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
 - 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 185 g Cukr krupice
 - 270 g Cukr moučkový
 - 30 g Karob
 - 100 g Čokoláda 70% kakao
 - 120 ml Mléko acidofilní
 - 130 ml Voda pitná
 - 20 ml Rum
 - 110 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 2 špetka Hřebíček mletý
 - 1 špetka Sůl mořská
 - 1.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 1 polévková lžíce Káva instantní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 108 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 19 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 9.1 mg
 - Draslík 12.9 mg
 - Vláknina 975.8 mg
 - Vitamín A 975.8 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si formy celkem na 48ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Můžeme použít 4 formy pro 12kusů mufin.
 - 
                                2
Uvaříme silnou kávu: do hrnečku dáme 1 plnou lžíci instantní kávy a zalijeme ji 130ml vroucí vody, kávu dobře rozmícháme.
 - 
                                3
Připravíme si těsto: do mísy prosijeme 140g hladké mouky a přimícháme do ní 30g karobu, 1 lžičku zázvoru, 185g cukru, 2 špetky mletého hřebíčku, 1 lžičku sody, pomerančovou kůru, 1 špetku soli a čerstvé vejce. Směs promícháme a prošleháme až se všechny suroviny spojí.
 - 
                                4
Do druhé mísy dáme 110ml oleje, 120ml acidofilního mléka a kávu. Pak postupně tekutou směs budeme přidávat a zašlehávat do sypké směsi. Vše šleháme přibližně 60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
 - 
                                5
Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
 - 
                                6
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout. Z formy je opatrně po několika minutách odložíme na drátěnou podložku nebo na vál a necháme je úplně vychladnout.