Cupcaces se sýrovým krémem a borůvkami
Suroviny
- 450 g Borůvky
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 270 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 110 g Cukr krupice
 - 250 g Cukr krupice
 - 840 g Cukr moučkový
 - 175 g Sušenky BeBe světlé jemné
 - 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Rum
 - 0.5 kávová lžička Soda jedlá
 - 0.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Sůl mořská
 - 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Sirup javorový
 - 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
 - 1 polévková lžíce Citrónová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 54 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 58 g
 - Cholesterol 64.3 mg
 - Draslík 28.9 mg
 - Vláknina 2037.5 mg
 - Vitamín A 2037.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyté a okapané borůvky rozmačkáme s cukrem na kaši, dáme je do kastólku a pomalu je vaříme asi 5-7 minut. Teplé rozvařené borůvky přes sítko propasírujeme a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Máslové sušenky dáme do igelitového sáčku a válečkem je rozdrtíme najemno. Dáme je do mísy, pokapeme je javorovým sirupem, rumem, rozehřátým máslem a dobře vše promícháme. Do každého košíčku dáme po 1 lžíci sušenkového základu. Omytý citrón osušíme a jemně nastrouháme, pak z citrónu vymačkáme do skleničky šťávu.
 - 
                                3
Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou kůru a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
 - 
                                4
Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.
 - 
                                5
Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
 - 
                                6
Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
 - 
                                7
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
 - 
                                8
Připravíme si krém z čerstvé Lučiny a smetany: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka, čerstvou Lučinu, smetanu, špetku soli, ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný. Vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou.
 - 
                                9
Do středu vychladlých košíčků hůlkou uděláme důlek. Borůvkovou kaši si dáme do sáčku s tenkou hubičkou a vytvořené důlky naplníme borůvkovou kaší. Pak košíšky ozdobíme krémem, na krém kápneme trošku borůvkové kaše, kterou párátkem rozmícháme s krémem. Působí to ozdobně. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.