Květák pečený vcelku s lískovými oříšky
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička paprika uzená
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Květák
 - 4 stroužek Česnek
 - 10.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný
 - 4 polévková lžíce Sherry brandy
 - 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 4 polévková lžíce Lískové oříšky v mléčné čokoládě
 - 2 polévková lžíce Kreolis Extra panenský olivový olej s bylinkami a kořením
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 241 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 136 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 31.5 mg
 - Draslík 417.8 mg
 - Vláknina 6710.3 mg
 - Vitamín A 6710.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 74.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z citronu nastrouháme kůru a vymačkámě šťávu.
 - 
                                2
Lískové oříšky budeme potřebovat celé a oloupané (pokud jste koupili oříšky i se slupkou krátce je nasucho opražte na pánvi, přesypte na čistou utěrku a v utěrce je krátce promněte – slupka by se měla oloupat).
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 180 °C.
 - 
                                4
Česnek oloupeme a spolu s paprikou a tymiánem ho rozetřeme v hmoždíři. Vzniknout by měla jakási pasta. Přidáme půl lžičky olivového oleje, trochu soli a pepře.
 - 
                                5
Seřízněme stopku květáku tak, aby stál na plechu. Potřeme ho česnekovou pastou a umístíme do zapékací misky. Potřeme ho ještě sherry a šťávou z citronu. Přiklopíme (například alobalem) a pečeme 50 minut. Poté odklopíme, potřeme zbylým olejem a pečeme ještě 40 minut.
 - 
                                6
Mezitím opražíme oloupané lískové ořechy. Poté, co trochu zchládnou je nakrájíme na velké kusy – na čtvrtiny nebo poloviny.
 - 
                                7
Nyní si připravíme omáčku. Máslo rozpustíme v hrnci, poté přidáme vinný ocet a odstavíme. Přidáme nasekanou petrželku a lískové ořechy spolu s citronovou kůrou.
 - 
                                8
Květák rozkrájíme na porce a podáváme s omáčkou.