Mořský jazyk na normandský způsob
Suroviny
- 40 g Cibule
- 30 g Cibule
- 20 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Žampiony čerstvé
- 400 g Mořský jazyk
- 10 g Petržel kudrnka
- 10 g Petržel kudrnka
- 30 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1500 ml Víno bílé
- 200 ml Voda pitná
- 500 ml Voda pitná
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 20 ks Mušle slávky
- 4 ks Ústřice
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 10031 kcal
- Sacharidy 414 g
- Tuky 275 g
- Sodík 30218 mg
- Bílkoviny 1255 g
- Uhlovodany 408 g
- Cholesterol 3421.7 mg
- Draslík 33868.6 mg
- Vláknina 5642.5 mg
- Vitamín A 5642.5 mg
- Vitamín B6 6.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 855.3 mg
- Vitamín E 56.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 454 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Rybu očistíme, zbavíme černé kůže, ostatní zbavíme šupin, hlavu šikmo odřízneme. 
- 
                                2Pekáček vymažeme máslem, vložíme do něj rybu, přisypeme posekanou petrželku, cibuli pokrájenou na kolečka, sůl, pepř, bobkový list a vymačkáme půlku citronu. 
- 
                                3Zalijeme vínem a vodou, pekáček zakryjeme druhým pekáčkem nebo alobalem a dáme zapéct. Pečeme asi 15 minut. 
- 
                                4Mezitím uvaříme slávky ve slané vodě, do které přidáme pokrájenou cibulku, posekanou petrželku a špetku pepře. 
- 
                                5Zvlášť uvaříme 4 ústřice v osolené vodě. Obojí vaříme jen několik minut. 
- 
                                6Žampiony nakrájíme na plátky a 2 minuty orestujeme na másle. 
- 
                                7Upečenou rybu vyndáme z pekáčku, položíme na oválný talíř, šťávu z pekáčku smícháme s vývarem ze slávek, přecedíme přes sítko a necháme v hrnci vyvařit, až zbydou asi 2 decilitry tekutiny. 
- 
                                8Lžíci másla a lžíci mouky spolu smícháme a vmícháme do omáčky. Povaříme 4 minuty, potom ještě přidáme 2 lžíce smetany a dva rozkvedlané žloutky. Omáčku dobře rozmícháme. 
- 
                                9Rybu na talíři obložíme plátky žampionů, slávkami vyndanými z lastur a ústřicemi. 
- 
                                10Vše přelijeme smetanovou omáčkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        