Vepřová pečeně s omáčkou z černého piva

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 25 g Chléb konzumní
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vepřové nožičky
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.5 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 0.5 l Voda pitná
  • 1.5 kg Vepřová plec
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1099 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 191 g
  • Sodík 895 mg
  • Bílkoviny 82 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 324.2 mg
  • Draslík 971.9 mg
  • Vláknina 5928.3 mg
  • Vitamín A 5928.3 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso opláchneme, osušíme a kůži nařízneme do mřížky. Kmín s pepřem a trochou soli roztlučeme v hmoždíři a poté vetřeme do masa. Troubu rozpálíme na 200 °C, v pekáči necháme rozpustit sádlo a vložíme maso kůží navrch.

  • 2

    Vepřovou nožičku nasekáme na kousky a rozložíme spolu s na kostičky nakrájenou cibulí, mrkví, celerem a nasekaným česnekem kolem masa. Přidáme chlebovou kůrku. Pivo smícháme s 1/4 l vody a 1/4 přilijeme do pekáče. Pečeme na střední liště trouby cca 60 minut a dle potřeby podléváme. Poté stáhneme teplotu na 175 °C, pečeni otočíme a pečeme dalších 40 minut.

  • 3

    Mezitím smícháme 1 lžíci soli se šálkem vody, maso potřeme a dopečeme dokřupava ještě cca 20 minut. Občas potíráme slanou vodou. Hotové maso přemístíme do mísy a uchováme teplé ve vypnuté troubě.

  • 4

    Vypečenou šťávu zalijeme zbytkem pivní směsi a za stálého míchání přivedeme k varu. Omáčku propasírujeme, pečeni nakrájíme, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu