Německé perníčky
Suroviny
- 250 g Sirup zlatý
 - 65 g Máslo čerstvé
 - 250 g Cukr krupice
 - 200 g Ořechy lískové
 - 65 g Kandovaná citronová kůra
 - 50 g Cukr krystal
 - 530 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1.5 kávová lžička Rum
 - 2 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Hřebíček mletý
 - 1 kávová lžička Kardamom
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 62 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 8 mg
 - Draslík 160 mg
 - Vláknina 7850.1 mg
 - Vitamín A 7850.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plechy vyložíme pečicím papírem, perníčky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
 - 
                                2
Máslo s řepným sirupem ve velkém kastrole na mírném plameni za stálého míchání vaříme, až se cukr rozpustí. Poté mícháme do vychladnutí.
 - 
                                3
V míse promícháme mouku (odložíme 30 g na posypání válu), mleté oříšky, mleté koření, kypřicí prášek, drobně pokrájenou kůru a sodu smíchanou s rumem. Směs vmícháme do máslové směsi. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky.
 - 
                                4
Odpočinuté těsto na moukou posypaném válu rozválíme na placku o tloušťce asi 5 mm, vykrájíme obdélníčky (3x7 cm). Obdélníčky potřeme máslem, posypeme hrubým krystalem a vložíme na plechy. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut.
 - 
                                5
Upečené perníčky necháme vychladnout na mřížce.