Ořechové pyré s žampiónovou omáčkou
Suroviny
- 150 g Ořechy vlašské
 - 25 g Ořechy vlašské
 - 300 g Pastinák
 - 150 g Řepa Červená Bio
 - 150 g Ořechy makadamové
 - 25 g Ořechy makadamové
 - 100 ml Voda pitná
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Sirup javorový
 - 1 kávová lžička Ocet jablečný
 - 0.25 kávová lžička Kmín mletý
 - 1 kávová lžička Citrónová šťáva
 - 3 ks Žampiony - sterilované
 - 1 ks Karotka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř citronový
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Křen
 - 1 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 0.5 polévková lžíce Kvasnicové vločky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 1609 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 672.1 mg
 - Vláknina 29277.9 mg
 - Vitamín A 29277.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si namočíme makadamové a vlašské ořechy do studené vody. Druhý den ořechy scedíme, vlašské ořechy oloupeme, oboje změklé ořechy pokrájíme, odložíme z nich 1/4 (na žampionovou omáčku) a ostatní dáme do mixéru. Oloupeme a omyjeme sladký pastinák, malou karotku, malý stroužek česneku a pokrájené suroviny dáme do mixéru. Přidáme sůl, mletý pepř, mletý kmín, kvasnicové vločky, kvalitní olej a vše rozmixujeme na hladké husté pyré.
 - 
                                2
Pak si připravíme žampionovou omáčku: do mixéru nakrájíme na plátky očištěné žampióny, přidáme 50g namočených ořechů, olej, sůl, pepř, citrónovou šťávu a vodu. Vše rozmixujeme dohladka, podle chuti omáčku dochutíme solí i pepřem.
 - 
                                3
Pak připravíme salát z červené řepy: omytou a oloupanou řepu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Kousek křenu oloupeme, omyjeme, jemně nastrouháme a přidáme k řepě. Dochutíme ji olejem, sirupem, solí, pepřem a jablečným octem. Salát zlehka promícháme vidličkou.
 - 
                                4
Kaši dáme na talíř, omáčku do omáčníku a salát z řepy dáme do misky. Vše podáváme tak, aby se mohla omáčka nalít na kaši podle chuti. Salát je příloha.