Mořský ďas s nudlemi
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 30 g Petržel - nať
 - 20 g Zázvor celý
 - 50 g Šalotka
 - 300 g Těstoviny Fettuccine
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 600 g Mořský ďas
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 100 ml Víno bílé
 - 250 ml Vývar zeleninový
 - 1 ks Citrony
 - 3 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 841 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 63.6 mg
 - Draslík 892.4 mg
 - Vláknina 9867.5 mg
 - Vitamín A 9867.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.7 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ostrým nožem prořízneme blánu, ve které je mořský ďas zahalen, a dostaneme se až k páteři, aby jsme mohli vyříznout plátky po obou jejích stranách. Opakujeme stejnou operaci i na druhé straně. Oloupeme citrony, pokrájíme kůru na kousíčky a povaříme ji ve vodě. Omyjeme a jemně nasekáme petrželku.
 - 
                                2
V pánvi smažíme 4 minuty na másle oloupané a pokrájené šalotky a tymián. Přidáme rybí plátky, osmažíme je po obou stranách, zalijeme bílým vínem, necháme ho vyvařit a pak je vaříme ještě 6 minut za občasného přilévání zeleninového vývaru, osolíme je a opepříme. Rybí plátky opatrně děrovanou kuchyňskou lopatkou vyjmeme a udržujeme je teplé mezi dvěma talíři.
 - 
                                3
Na prudkém plameni necháme část tekutiny vyvařit, aby zůstaly jen 2 dl, přidáme smetanu, necháme ji pár minut vařit, stáhněte pánev z ohně, vmícháme do omáčky vidličkou na kousky pokrájené máslo, přidáme scezenou citronovou šťávu, zázvor, petrželku promícháme. Uvaříme těstoviny a vyklopíme je na servírovací mísu, po straně dáme ryby vše zalijeme omáčkou a hotový pokrm podáváme.