Středomořské lasagne Ratatouille

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 25 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 40 g Sýr Parmezán
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 45 ml Olej olivový
  • 150 ml Vývar zeleninový
  • 45 ml Protlak rajčatový
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cuketa
  • 2 ks Lilek
  • 1 ks Paprika zelená
  • 1 ks Paprika červená
  • 6 ks Těstoviny Lasagne
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 3058 kcal
  • Sacharidy 574 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 1087 mg
  • Bílkoviny 101 g
  • Uhlovodany 563 g
  • Cholesterol 22.5 mg
  • Draslík 706.3 mg
  • Vláknina 15705.8 mg
  • Vitamín A 15705.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.7 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do osolené vařící vody vložíme lasagne a vaříme 14 minut. Po uvaření je ponoříme do mísy se studenou vodou, aby nebyly slepené či převařené.

  • 2

    Na pánvi rozpálíme olej a opečeme nadrobno nakrájenou cibuli společně se 2 stroužky utřeného česneku, dokud nejsou měkké.

  • 3

    Mezitím nadrobno nakrájíme lilek, cuketu nakrájíme na tenké plátky, obě papriky zbavíme jádřince i semínek a nakrájíme na čtverečky. Vzniklou směs promícháme a přidáme na pánev, kde smažíme, dokud zelenina nezměkne.

  • 4

    Do směsi na pánvi přidáme rajčata i se šťávou a rajčatový protlak. Přilijeme trochu zeleninového vývaru a za občasného míchání vaříme, dokud rajčata nezměknou. Podle chuti osolíme a opepříme.

  • 5

    Na další menší pánvi rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a minutu za stálého míchání povaříme. Přidáme mléko a za stálého míchání přivedeme do varu a vaříme 3 minuty.

  • 6

    Velkou zapékací mísu vymažeme máslem. Střídavě ji vykládáme plátky lasagní a zeleninovou směsí. Začneme směsí a skončíme plátkem lasagní. Celou mísu zalijeme bílou omáčkou z menší pánve a posypeme nastrouhaným parmezánem. V troubě předehřáté na 180 °C zapékáme 35 minut, dokud se sýr nezabarví do zlatova a nezačne bublat. Ozdobíme větvičkou petržele a podáváme horké.

Komentáře k receptu