Zapečené fusilli s uzenou rybou a jablkem
Suroviny
- 200 g Těstoviny Fusilli
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná T 400
 - 80 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 400 g Treska uzená
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Jablka
 - 1 ks Citrony
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 848 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 116.3 mg
 - Draslík 574.7 mg
 - Vláknina 10089.5 mg
 - Vitamín A 10089.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 85.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Fusilli uvaříme v dostatečném množství osolené vody al dente dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou troubu na 180 °C).
 - 
                                2
Připravíme si pánev, na které rozpustíme 50 g másla, mícháme a zaprašujeme moukou. Mouku s máslem necháme zpěnit a podlijeme mlékem a smetanou.
 - 
                                3
Směs mícháme, dokud není hladká. Omáčku vaříme do zhoustnutí.
 - 
                                4
Omáčku odstavíme ze sporáku, přidáme 50 g sýra, promícháme a necháme roztavit. Petrželku a kopr opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno. Omáčku dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
 - 
                                5
Uzenou rybu stáhneme z kůže, vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí plátky.
 - 
                                6
Omyjeme citron a vymačkáme z něj šťávu. Uvařené těstoviny smícháme s rybou a jablky, přelijeme omáčkou, ještě jednou dochutíme solí a pepřem a přidáme citronovovou šťávu.
 - 
                                7
Vymažeme zapékací mísu máslem, vložíme do ní směs těstovin a navrch poklademe zbytek másla nakrájeného na vločky. Než mísu vložíme do trouby, posypeme směs zbytkem ementálu a dáme zapéct do střední části trouby na 20–30 minut. Když jsou těstoviny dozlatova zapečené, vyjmeme je z trouby, upravíme na talíře a podáváme.