Telecí játra s vinnou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Játra telecí
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Pepř černý mletý
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Pepř bílý
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 1.5 dl Hovězí vývar základní
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 674 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 678 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 529.8 mg
  • Draslík 1205.9 mg
  • Vláknina 36224.9 mg
  • Vitamín A 36224.9 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 15.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Játra omyjeme a protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou.

  • 2

    Rozpálíme tuk v pečící nádobě, přidáme nakrájenou cibuli, očištěný a na plátky nakrájený celer, citronovou kůru, bílý a černý pepř (po 3-4 kuličkách), bobkový list a vše osmahneme. Pak přidáme játra.

  • 3

    Podlijeme bílým vínem a dáme péct přikryté do trouby.

  • 4

    V průběhu pečení játra poléváme, pečeme doměkka.

  • 5

    Potom je vyndáme a nakrájíme.

  • 6

    Připravíme si trochu jíšky, zalijeme ji masitým vývarem, vyšleháme a přilijeme šťávu z vydušených jater. Povaříme, osolíme, přidáme asi špetku cukru a přilijeme trochu vína.

  • 7

    Povařenou omáčku prolisujeme sítem. Omáčka by měla mít kyselejší chuť.

  • 8

    Nakrájená játra osolíme a vložíme do omáčky, aby se nám prohřála.

  • 9

    Játra upravíme na mísu a omáčku dáme do omáčníku. K příloze podáváme rýži či opečené brambory nebo krokety.

Komentáře k receptu