Jemná italská sekaná

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Hlíva ústřičná
  • 400 g Chléb samožitný
  • 150 g Slanina vepřová
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 150 g Veka
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 500 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 800 g Maso mleté - mix
  • 70 g Mortadella
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1357 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 86 g
  • Sodík 1430 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 54.8 mg
  • Draslík 545.5 mg
  • Vláknina 5193.7 mg
  • Vitamín A 5193.7 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.3 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kostičky pokrájenou bílou veku dáme do mísy a zalijeme ji mlékem. Omytou petrželku a majoránku drobně pokrájíme. Nastrouháme parmezán, mortadellu pokrájíme na malé kostičky.

  • 2

    Omyjeme rozmarýn, lístky otrháme, polovinu drobně pokrájíme, nepokrájené odložíme do misky na ozdobu. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdou spodní část odkrojíme a hlívu pokrájíme na drobné kousky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně posekáme. Žampiony očistíme, omyjeme a nožičky odkrojíme. Hlavičky žampionů nakrájíme na plátky. Konzervovaná rajčata scedíme, pak je v misce vidličkou rozmačkáme.

  • 3

    V míse smícháme namočenou veku, kterou jsme vymačkali, mleté maso, sýry, majoránku, hlívu s petrželkou, cibuli s hlívou, ochutíme solí (1-1.5 lžičky), černým pepřem a vypracujeme šišku. Formu na srnčí hřbet si vytřeme olejem (2 lžíce), vysypeme trochou strouhanky a vyložíme slaninou tak, aby přesahovala ven. Masovou směs dáme do formy, přikryjeme přesahující slaninou a posypeme lístky rozmarýnu.

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Pečeme při 160°C 30 minut, poté ještě 20 minut na 180°C, aby sekaná získala zlatavou kůrku.

  • 5

    Mezitím si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zprudka orestujeme žampiony (1 minutu), přimícháme petrželku, rozmačkaná rajčata i se zachycenou šťávou. Ochutíme solí (0.5-1 lžičky), bílým pepřem, cukrem, pokrájeným rozmarýnem a pod pokličkou vše dusíme přibližně 5-7 minut.

  • 6

    Upečenou sekanou vyklopíme a nakrájíme na plátky. Plátky sekané položíme na talíře a přidáme k nim podušené žampiony s rajčaty. Podáváme s černým chlebem.

Komentáře k receptu