Dušená telecí sekaná s klobásou a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Telecí kýta
  • 150 g Klobása vepřová
  • 100 g Sýr Gran Moravia
  • 300 g Telecí líčka
  • 150 g Klobása Salsiccia
  • 800 ml Hovězí bujón
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Česnek
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 0.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1.5 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 619 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 594 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 187 mg
  • Draslík 400 mg
  • Vláknina 2820.4 mg
  • Vitamín A 2820.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme si čerstvé snítky bylinek. Lístky otrháme a drobně nasekáme: petrželovou nať, rozmarýn, šalvěj a tymián. Z telecí kýty si nakrájíme asi 3-4 kusy velmi tenkých, velkých plátků (do 4mm).

  • 2

    Telecí líčka a vepřovou kořeněnou klobásu pomeleme do mísy. Přidáme strouhanku, nastrouhaný sýr, česnek, petrželku s troškou ostatních bylinek, vejce, sůl, pepř a směs důkladně promícháme a vytvoříme šišku.

  • 3

    Na vál poklademe velmi tenké plátky telecí kýty, mírně je osolíme a opepříme a posypeme bylinkami. Na ně položíme šišku sekané a celou do nich pečlivě zabalíme a převážeme provázkem. Pak sekanou obalíme v hladké mouce.

  • 4

    V pekáči na plotně rozpálíme olivový olej, na něm sekanou orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme horký hovězí bujón a pod poklicí, při mírné teplotě, maso dusíme jednu hodinu. Troubu si před koncem dušení zapneme na 200°C. Dušené maso vložíme do středu trouby a pečeme ho přibližně 15-20 minut, během pečení maso poléváme výpekem.

  • 5

    Lžíci másla smícháme s hladkou moukou, přidáme ho k sekané do výpeku, jakmile se rozpustí, promícháme s výpekem a krátce povaříme. Takto nám máslo vytvoří hustou štávu.

  • 6

    Hotovou sekanou na míse opatrně zbavíme provázku, pak ji nakrájíme na plátky. Hustou šťávu nalijeme do omáčníku a podáváme ji k nakrájeným plátkům sekané.

Komentáře k receptu