Rýžový jahelník

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Rýže Basmati
  • 150 g Jáhly - loupané proso
  • 120 g Švestky sušené
  • 50 g Hrozinky
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 500 g Kompot švestkový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cukr skořicový
  • 1 l Voda pitná
  • 1 l Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 731 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 233 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 96 g
  • Cholesterol 52 mg
  • Draslík 506 mg
  • Vláknina 15260 mg
  • Vitamín A 15260 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1577.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si dobře promyjeme rýži a jáhly. Pak je v sítu přelijeme vařící vodou a dáme je do mísy. Sušené švestky bez pecek a hrozinky dobře omyjeme a přimícháme je do jahelníku.

  • 2

    Zapékací mísu vymažeme máslem (20 g) a dáme do ní jahelník. Mléko rozmícháme s lžičkou soli a zalijeme jahelník. Po celém uhlazeném povrchu poklademe plátky másla (70 g), mísu zakryjeme a dáme do trouby zapéct.

  • 3

    Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut dozlatova.

  • 4

    Švestkový kompot scedíme, šťávu zachytíme.

  • 5

    Upečený jahelník se švestkami rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme švestkami z kompotu, okolo jahelníku nalijeme 0,5 dl šťávy z kompotu a podáváme.

Komentáře k receptu