Sýrová polenta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Mozzarella
  • 100 g Sýr Čedar
  • 150 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 200 g Kukuřičná krupice T 600
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.1 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 561 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 749 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 35 mg
  • Draslík 1146.5 mg
  • Vláknina 12852.8 mg
  • Vitamín A 12852.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.7 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 179.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampiony očistíme, omyjeme a spodní část odřízneme. Hlavičky pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně posekáme lístky čerstvých bylinek tymiánu a majoránky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně pokrájíme. Sýry nakrájíme na malé kostičky. Sušená sterilovaná rajčata rozkrájíme na menší kousky.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl mléka, zmírníme teplotu, přidáme sůl (1 lžičku) a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat, přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na kaši, odstavíme ji z plotny. Do polenty přimícháme kostičky sýru a 1 lžíci másla.

  • 3

    Než se polenta uvaří, v pánvi rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme rajčata, žampiony, bylinky a vše zprudka restujeme dozlatova. Podle chuti houby osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.

  • 4

    Polentu se sýrem rozdělíme do talířů, na každou porci kaše doprostřed dáme usmažené žampiony s rajčaty a podáváme.

Komentáře k receptu