Žluté rizoto s plody moře
Suroviny
- 300 g Rýže Basmati
- 300 g Mušle srdcovky
- 300 g Mušle slávky
- 60 g Šafrán
- 200 g Sépie
- 150 g Garnát obecný
- 60 g Petržel - nať
- 30 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 100 ml Víno bílé
- 70 ml Olej olivový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1940 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 163.3 mg
- Draslík 1168.6 mg
- Vláknina 5607.5 mg
- Vitamín A 5607.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme mušličky a vhodíme na několik hodin do mísy plné studené osolené vody.
-
2
Odrhneme důkladně slávky, omyjeme pod studenou vodou a scedíme. Očistíme sépie, sloupneme z kůže, vykucháme, promyjeme a pokrájíme na proužky.
-
3
Cuketu pokrájíme na kolečka, petrželku nasekáme najemno, oloupeme cibuli a česnek, cibuli jemně nasekáme a stroužek česneku mírně podrtíme.
-
4
Slávky a mušličky dáme do různých pánví, přidáme do každé lžíci oleje a stroužek česneku, lžíci bílého vína a trochu petrželky a na mírném ohni za občasného zatřesení pánvemi necháme slávky a mušličky pod pokličkou otevřít.
-
5
Pánve stáhneme z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a shromáždíme v míse. Skořápky a slávky a mušličky, které se neotevřely, vyhodíme.
-
6
Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko.
-
7
Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme 2-3 minuty očištěné sépie a ocásky garnátů. Osolíme, opepříme a vyjmeme a dáme stranou.
-
8
Do stejné pánve vložíme máslo a osmažíme nasekanou cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání osmažíme. Přilijeme bílé víno a necháme na prudkém plameni vyvařit.
-
9
Postupně přiléváme vařící rybí vývar a vaříme v něm rýži 15-18 minut.
-
10
V polovině vaření přidáme do rýže šafrán, rozmíchaný v troše vařícího vývaru.
-
11
Rozehřejeme olej, smažíme 2-3 minuty na kolečka pokrájené cukety, osolíme a opepříme.
-
12
Pět minut před koncem vaření přidáme do rýže pokrájené sépie, ocásky garnátů, vyloupané slávky a vyloupané mušličky, osmažené cukety a petrželku.
-
13
Hotové rizoto podáváme horké.