Rizoto s plody moře, garnáty a cuketami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Šafrán
  • 500 g Mušle slávky
  • 300 g Rýže jasmínová
  • 300 g Garnát obecný
  • 200 g Cuketa
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 200 ml Víno bílé
  • 80 ml Olej olivový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Česnek
  • 1 l Vývar rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 809 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 2258 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 198.5 mg
  • Draslík 1531.2 mg
  • Vláknina 17235 mg
  • Vitamín A 17235 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.3 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Odrhneme slávky a omyjeme. Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme a osušíme. Oddělíme cukety od květů, z květů odstraníme pestíky a nakrájíme na proužky. Cukety omyjeme, nakrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli a česnek, omyjeme cibuli, jemně nasekáme a česnek podrtíme.

  • 2

    Slávky vhodíme do pánve, přidáme česnek, olej, bílé víno a za občasného zatřesení pánví necháme na prudkém plameni otevřít. Pánev stáhneme z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a neotevřené slávky.

  • 3

    Rozehřejeme olej a smažíme ocásky garnátů. Osolíme a opepříme, vyjmeme ocásky garnátů a dáme stranou. Ve stejné pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme kolečka cibule.

  • 4

    Přisypeme rýži, smažíme, přilijeme bílé víno a necháme na prudkém plameni vyvařit. Rýži vaříme 15-18 minut a postupně přiléváme vařící rybí vývar. V polovině vaření přidáme šafrán rozpuštěný ve vývaru.

  • 5

    Na pánvi rozehřejeme olej a 2-3 minuty smažíme kolečka cuket. Přidáme pokrájené květy z cuket, osolíme, opepříme a smažíme. Před koncem vaření rýže přidáme ocásky garnátů, slávky, kolečka cuket a pokrájené květy cuket. Vše promícháme a hotový pokrm podáváme horký.

Komentáře k receptu