Dušené okurky s rýží
Suroviny
- 120 g Cibule
 - 220 g Mrkev kořen
 - 800 g Okurka salátová
 - 120 g Rýže dlouhozrnná
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 333 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 139 g
 - Sodík 787 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 16.8 mg
 - Draslík 522.3 mg
 - Vláknina 8686.7 mg
 - Vitamín A 8686.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Okurky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme zrníček. Mrkev očistíme, spolu s okurkami nakrájíme na nudličky.
 - 
                                2
V kastrolu rozehřejeme máslo a podusíme na něm oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a mrkev asi 5 minut. Přilijeme vývar, uvedeme do varu. Vsypeme propláchnutou rýži, pod pokličkou zvolna dusíme asi 5 minut. Přidáme okurky a dusíme ještě 10-15 minut.
 - 
                                3
Nakonec pokrm osolíme, okořeníme cayenským pepřem, ochutíme citronovou šťávou. Pro zjemnění vmícháme zakysanou smetanu.