Rýže se švestkami a ořechy
Suroviny
- 40 g Čokoláda hořká
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 20 g Ořechy lískové pražené
 - 160 g Rýže loupaná
 - 250 g Švestky
 - 80 g Cukr krupice
 - 20 g Strouhanka
 - 10 g Cukr vanilka
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 0.5 l Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 502 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 64 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 58 g
 - Cholesterol 175.5 mg
 - Draslík 222 mg
 - Vláknina 5315.4 mg
 - Vitamín A 5315.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.3 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 637.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži přebereme, propláchneme, spaříme a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu, uvaříme kaši a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Mezitím v míse smícháme 50 g másla s cukrem, žloutky, citronovou kůrou a vyškrábnutým vanilkovým luskem. Přidáme vychladlou rýži, nastrouhanou čokoládu, pražené strouhané oříšky a sníh ušlehaný z bílků.
 - 
                                3
Nákypovou formu vymažeme zbytkem másla a vysypeme strouhankou. Vlijeme polovinu těsta, rozetřeme, poklademe polovinami vypeckovaných švestek a přelijeme zbytkem hmoty.
 - 
                                4
V rozpálené troubě upečeme dozlatova. Rozdělíme na talíře, posypeme cukrem a podáváme.