Rožnovské závitky s anglickou slaninou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 500 g Rýže dušená
 - 500 g Skopová kýta
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 6 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 8 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 dl Vývar jehněčí
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Saturejka
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 665 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 71.2 mg
 - Draslík 330.5 mg
 - Vláknina 20809.9 mg
 - Vitamín A 20809.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.9 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Skopovou kýtu dobře odblaníme, odkrojíme všechen viditelný tuk, celý kousek masa omyjeme odvarem ze saturejky, osušíme a nakrájíme na 4 plátky. Maso rozklepeme, aby jsme získali tenké plátky. Oloupaný česnek rozetřeme se solí a plátky potřeme, posypeme z každé strany čerstvě pomletým pepřem 4 barev a na každý plátek položíme plátek prorostlé anglické slaniny.
 - 
                                2
Každý plátek masa svineme do závitku a zajistíme párátky. Snítku petrželky kudrnky a červenou kapii omyjeme. Z petrželky otrháme lístky, kapii pokrájíme na proužky.
 - 
                                3
V zapékací misce rozpálíme olej s máslem a závitky orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme 1.5 - 2 dl vývaru, zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme a zároveň dusíme při 200°C přibližně 35-40 minut. Během pečení maso otáčíme a podléváme vývarem. Měkké závitky vyjmeme, dáme do mísy, zakryjeme a uchováme teplé.
 - 
                                4
Do výpeku přimícháme mouku, krátce orestujeme, přimícháme smetanu a povaříme přibližně 5 minut.
 - 
                                5
Omáčku rozmixujeme nebo přecedíme, dochutíme solí, závitky vložíme do omáčky a přihřejeme.
 - 
                                6
Dušenou rýží na talířích ozdobíme kapií a petrželkou. Závitky položíme vedle rýže, polijeme je omáčkou a podáváme.