Birjání se zeleninou a čočkou
Suroviny
- 225 g Květák
- 60 g Ořechy Kešu
- 125 g Žampiony čerstvé
- 125 g Fazolové lusky zelené
- 125 g Čočka červená
- 350 g Rýže Basmati
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 2 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Paprika červená
- 2 stroužek Česnek
- 1.75 l Vývar zeleninový
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 478 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1388 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 5.3 mg
- Draslík 1134.1 mg
- Vláknina 20844.7 mg
- Vitamín A 20844.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod tekoucí studenou vodou propláchneme čočku a necháme okapat. V hrnci rozpálíme olej, přidáme pokrájenou cibuli a smažíme 2 minuty. Přimícháme zázvor, rozetřený česnek, kurkumu, mleté chilli koření, kmín a smažíme asi minutu. Přidáme pokrájená rajčata, čočku, oloupaný a nakrájený lilek a 6 dl vývaru, promícháme a pod pokličkou podusíme 20 minut.
-
2
Poté přidáme pokrájenou papriku a 10 minut vaříme.
-
3
Pod tekoucí studenou vodou propláchneme rýži, necháme okapat a se zbylým vývarem ji dáme do jiného hrnce. Přivedeme k varu, přidáme zelené fazolky, pokrájené žampiony a květák. Pod pokličkou vaříme 15 minut. Sundáme z ohně a necháme ještě 10 minut stát.
-
4
K uvařené rýži přidáme čočkovou směs a kešu oříšky a lehce promícháme.
-
5
Přemístíme na talíře, ozdobíme koriandrem a podáváme.