Šafránové rizoto s houbami
Suroviny
- 300 g Hříbky čerstvé
 - 400 g Rýže Basmati
 - 2 g Šafrán
 - 100 g Smetana sójová
 - 150 g Rajčata loupaná celá
 - 100 ml Víno bílé veganské
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Šalotka
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 445 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 1394 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 4.5 mg
 - Draslík 1013.6 mg
 - Vláknina 7846.8 mg
 - Vitamín A 7846.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.9 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci rozehřejeme polovinu olivového oleje a necháme na něm zesklovatět na kostičky nasekané šalotky. Přidáme rýži a za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zalijeme vínem a když se tekutina téměř vstřebá, přilijeme naběračku teplého zeleninového vývaru. Proces opakujeme, dokud není rýže měkká (10 -15 minut). S poslední naběračkou vývaru přidáme do rýže šafrán. Asi 100ml vývaru ponecháme na další použití.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme zbylý olej a opečeme na něm očištěné, na plátky nakrájené houby. Osolíme, opepříme a vyjmeme z pánve. Uchováme na teplém místě.
 - 
                                3
V pánvi zahřejeme sójovou smetanu se zbylými 100ml vývaru, vmícháme rajčata a vše povaříme 5 minut.
 - 
                                4
Rýži upravíme na talíře, přidáme rajčatovou smetanu a houby. Rizoto ozdobíme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
