Rýžový nákyp s houbami
Suroviny
- 500 g Rýže loupaná
 - 300 g Houby čerstvé
 - 80 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 400 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín celý
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 789 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 227 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 111 g
 - Cholesterol 227.8 mg
 - Draslík 548 mg
 - Vláknina 13334.2 mg
 - Vitamín A 13334.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži propláchneme, vsypeme do mléka, osolíme, přidáme lžíci sádla a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou a ve vyhřáté troubě dusíme doměkka. Měkkou rýži několikrát propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Na rozpáleném sádle zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a krátce orestujeme.
 - 
                                3
Potom houby promícháme s rýží, smetanou, žloutky, nasekanou petrželkou a nastrouhaným sýrem.
 - 
                                4
Směs vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě chvíli zapékáme. Posypeme zbylým sýrem a dopečeme.