Jehněčí rýžová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 165 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Pórek
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 50 g Rýže předvařená (parboiled)
  • 750 g Jehněčí krkovice
  • 200 g Kosti hovězí morkové
  • 60 g Celer - nať
  • 200 g Květák
  • 60 g Petržel - nať
  • 200 g Pórek
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1274 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 546 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 172.1 mg
  • Draslík 1482.2 mg
  • Vláknina 14979.8 mg
  • Vitamín A 14979.8 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 81.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka, očištěný a omytý celer pokrájíme na tenké nudličky. Petrželovou nať kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.

  • 2

    2 rajčata omyjeme, spaříme a propasírujeme do misky, přimícháme k nim 1 lžičku worcestrové omáčky, sůl a pepř.

  • 3

    Předvařenou rýži promyjeme a necháme odkapat.

  • 4

    V hrnci si rozehřejeme máslo a cibuli s pórkem zpěníme, přilijeme 1,2 litru jehněčího vývaru a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, dáme do vývaru pokrájený celer, rýži a směs propasírovaných rajčat. Promícháme, popřípadě dochutíme solí a vaříme přibližně 5-7 minut.

  • 5

    Polévku podáváme s petrželovou natí.

  • 6

    Jehněčí masový vývar [28495]:

  • 7

    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

  • 8

    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.

  • 9

    V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.

  • 10

    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.

  • 11

    Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře k receptu