Zeleninový bujon s rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Rýže dlouhozrnná
  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 150 g Petržel kořen
  • 300 g Pórek
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 8 ks Rajčata Cherry
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 3 polévková lžíce Hrášek mražený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 360 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 150 g
  • Sodík 825 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 943.1 mg
  • Vláknina 13918.8 mg
  • Vitamín A 13918.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 84.5 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 2

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, kořenovou petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané šalotky rozkrojíme na poloviny.

  • 3

    Omyjeme petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 4

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 5

    Přilijeme vodu, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 6

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

  • 7

    Dlouhozrnnou rýži dobře promyjeme pod tekoucí vodou. Mladý cukrový hrášek omyjeme. Omytá Cherry rajčata rozkrájíme na poloviny. Čerstvou majoránku omyjeme, necháme odkapat, lístky otrháme a odložíme na ozdobení polévky.

  • 8

    Do hrnce s 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny přidáme rýži a při mírné teplotě vaříme 2 minuty, pak přidáme hrášek, Cherry rajčata a vaříme přibližně 6 minut.

  • 9

    Bujon dochutíme solí, posypeme majoránkovými lístky a podáváme.

Komentáře k receptu