Plněná rajčata po římsku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 252 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 1171 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 25.5 mg
 - Draslík 431.3 mg
 - Vláknina 2790 mg
 - Vitamín A 2790 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.4 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si rajčata, ze kterých opatrně odřízneme vrchní část. Kávovou lžičkou vydlabeme dužinu, aniž bychom poškodili slupku. Dužinu nakrájíme na drobné kousky. Uvaříme rýži podle návodu na obalu. Z konzervovaných filet ančoviček slijeme přebytečný olej, nakrájíme je na drobné kousky. Do uvařené rýže přidáme kousky ančoviček, dužiny z rajčat, dva prolisované stroužky česneku, zakapeme olejem a posypeme nahrubo rozsekanou bazalkou. Osolíme, opepříme, případně i podle chuti lehce osladíme, promícháme.
 - 
                                2
Hotovou rýžovou směsí plníme vydlabaná rajčata, naplněná přiklopíme vrchní částí. Naskládáme do zapékací misky. Troubu zahřejeme na 190 °C a pečeme v ní rajčata přibližně 15 minut. Lehce podléváme.