Šafránové rizoto s mrkví
Suroviny
- 1000 g Mrkev kořen
 - 30 g Oříšky piniové
 - 400 g Rýže arborio
 - 1000 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Šafrán
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Balsamico ocet
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 831 kcal
 - Sacharidy 120 g
 - Tuky 604 g
 - Sodík 1364 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 22.5 mg
 - Draslík 427.3 mg
 - Vláknina 21091.5 mg
 - Vitamín A 21091.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.2 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na olivovém oleji společně osmahneme oloupanou, najemno nasekanou cibuli, propláchnutou rýži a špetku šafránu. Zalijeme 100 ml horkého vývaru a za častého míchání zvolna vaříme 20 minut. Přitom pomalu přiléváme 800 ml vývaru.
 - 
                                2
Očištěnou, podélně rozpůlenou mrkev orestujeme na lžíci másla. Osolíme, opepříme a osladíme. Přidáme balsamico, zbylý vývar a podusíme asi 15 minut. Potom vmícháme nasekaný koriandr.
 - 
                                3
Šafránové rizoto osolíme, opepříme a vmícháme do něj 2 lžíce másla. Upravíme na talíře spolu s mrkví a nasucho opraženými, nasekanými piniemi.