Rizoto po provensálsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Sýr Parmezán
  • 200 g Rajčata Cherry
  • 300 g Rýže carnaroli
  • 200 ml Víno bílé
  • 800 ml Vývar zeleninový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cuketa
  • 2 ks Paprika žlutá
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Estragon
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 681 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1548 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 29.1 mg
  • Draslík 691.4 mg
  • Vláknina 6979.3 mg
  • Vitamín A 6979.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 97.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Zahřejeme v hrnci 4 polévkové lžíce olivového oleje a necháme na něm cibuli s česnekem zesklovatět.

  • 2

    Přidáme rýži a dusíme tak dlouho, dokud její zrnka nezesklovatí. Přilijeme víno a dusíme tak dlouho, dokud se všechno víno nevsákne do rýže.

  • 3

    Za stálého míchání přiléváme horký vývar a vaříme asi 25 minut. Rýže musí být pevná, ale měkká.

  • 4

    Nakrájíme na tenké plátky cuketu, rozpůlíme cherry rajčata, nahrubo nakrájíme papriky.

  • 5

    V pánvi zahřejeme zbytek olivového oleje a podusíme na něm nejprve papriku, poté cuketu, pak promícháme a přidáme rajčata. Vše udržujeme teplé.

  • 6

    Smícháme rýži se zeleninou, parmezánem a podle chuti opepříme a dochutíme nasekanými bylinkami.

Komentáře k receptu