Rizoto po provensálsku
Suroviny
- 150 g Sýr Parmezán
 - 200 g Rajčata Cherry
 - 300 g Rýže carnaroli
 - 200 ml Víno bílé
 - 800 ml Vývar zeleninový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cuketa
 - 2 ks Paprika žlutá
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Estragon
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 1548 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 29.1 mg
 - Draslík 691.4 mg
 - Vláknina 6979.3 mg
 - Vitamín A 6979.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 97.8 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Zahřejeme v hrnci 4 polévkové lžíce olivového oleje a necháme na něm cibuli s česnekem zesklovatět.
 - 
                                2
Přidáme rýži a dusíme tak dlouho, dokud její zrnka nezesklovatí. Přilijeme víno a dusíme tak dlouho, dokud se všechno víno nevsákne do rýže.
 - 
                                3
Za stálého míchání přiléváme horký vývar a vaříme asi 25 minut. Rýže musí být pevná, ale měkká.
 - 
                                4
Nakrájíme na tenké plátky cuketu, rozpůlíme cherry rajčata, nahrubo nakrájíme papriky.
 - 
                                5
V pánvi zahřejeme zbytek olivového oleje a podusíme na něm nejprve papriku, poté cuketu, pak promícháme a přidáme rajčata. Vše udržujeme teplé.
 - 
                                6
Smícháme rýži se zeleninou, parmezánem a podle chuti opepříme a dochutíme nasekanými bylinkami.