Jehněčí biriani
Suroviny
- 600 g Jehněčí maso
 - 250 g Rýže Basmati
 - 100 g Hrozinky
 - 200 g Švestky
 - 1 kávová lžička Kmín římský
 - 1 kávová lžička Šafrán
 - 1 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Hřebíček
 - 2 ks Kardamom
 - 2 ks Česnek
 - 1.8 dl Jogurt bílý
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Zázvor celý
 - 1 polévková lžíce Skořice celá
 - 4 polévková lžíce Mandle plátky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 659 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 29 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 120.3 mg
 - Draslík 580.6 mg
 - Vláknina 18269.5 mg
 - Vitamín A 18269.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1161.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve uvaříme 250 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na hrneček rýže počítáme s dvěma hrnečky vody.
 - 
                                2
Osolenou vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít.
 - 
                                3
Lžičku sušeného šafránu namočíme do 3 lžic vlažné vody. Sušené švestky a rozinky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut, scedíme a švestky pokrájíme.
 - 
                                4
Jehněčí maso omyjeme a nakrájíme na malé kostky, osolíme a odložíme do mísy. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka.
 - 
                                5
Očištěný zázvor pokrájíme na plátky. Oloupaný a pokrájený česnek se zázvorem dáme do hmoždíře, přidáme k němu hřebíček, černý celý pepř, kardamom, římský kmín a celou skořici (2 cm). Vše najemno utlučeme.
 - 
                                6
V menší pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky.
 - 
                                7
Ve woku na rozpáleném másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k ní roztlučené koření, nastrouhaný muškátový oříšek a chilli koření.
 - 
                                8
Vše promícháme a restujeme asi minutu, pak přidáme jehněčí maso a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme bílý jogurt, šafrán, rozinky a švestky, promícháme a dusíme pod pokličkou 40 minut.
 - 
                                9
Když je maso měkké, promícháme je s rýží, rozdělíme na porce a každou porci posypeme opraženými mandlovými lupínky.
 - 
                                10
 - 
                                11
 - 
                                12