Rýžový jahelník
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 731 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 233 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 96 g
 - Cholesterol 52 mg
 - Draslík 506 mg
 - Vláknina 15260 mg
 - Vitamín A 15260 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1577.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si dobře promyjeme rýži a jáhly. Pak je v sítu přelijeme vařící vodou a dáme je do mísy. Sušené švestky bez pecek a hrozinky dobře omyjeme a přimícháme je do jahelníku.
 - 
                                2
Zapékací mísu vymažeme máslem (20 g) a dáme do ní jahelník. Mléko rozmícháme s lžičkou soli a zalijeme jahelník. Po celém uhlazeném povrchu poklademe plátky másla (70 g), mísu zakryjeme a dáme do trouby zapéct.
 - 
                                3
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut dozlatova.
 - 
                                4
Švestkový kompot scedíme, šťávu zachytíme.
 - 
                                5
Upečený jahelník se švestkami rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme švestkami z kompotu, okolo jahelníku nalijeme 0,5 dl šťávy z kompotu a podáváme.