Birjání z garnátů
Suroviny
- 500 g Garnát obecný
 - 10 g Skořice celá
 - 225 g Rýže Basmati
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Šafrán
 - 1 kávová lžička Hořčičné semínko
 - 2 kávová lžička Koriandr celý
 - 2 ks Kardamom
 - 2 ks Hřebíček
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 3 dl Kokosové mléko
 - 3 dl Jogurt krémový bílý natur
 - 1 polévková lžíce Hrozinky
 - 0.4 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 443 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 128.8 mg
 - Draslík 485.4 mg
 - Vláknina 8903.6 mg
 - Vitamín A 8903.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do vlažné vody namočíme šafrán na 10 minut. Do hmoždíře dáme česnek, šalotku, zázvor, koriandr, hřebíček, kardamom, kurkumu, sůl, skořicovou kůru, chilli papričku a rozdrtíme.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme olej a přidáme hořčičná semínka. Přidáme garnáty a minutu smažíme. Vmícháme směs koření, kokosové mléko a jogurt. Povaříme 20 minut.
 - 
                                3
Rýži dáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Vaříme 12 minut, poté scedíme a necháme okapat. Garnáty navršíme rýží, posypeme sultánkami a pokapeme rýži vodou se šafránem. Zakryjeme pánev utěrkou a přes ni dáme poklici, sundáme z ohně a necháme stát 5 minut.
 - 
                                4
Poté okamžitě podáváme.