Birjání se zeleninou a čočkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 225 g Květák
  • 60 g Ořechy Kešu
  • 125 g Žampiony čerstvé
  • 125 g Fazolové lusky zelené
  • 125 g Čočka červená
  • 350 g Rýže Basmati
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Kurkuma
  • 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 2 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Lilek
  • 3 ks Rajčata
  • 1 ks Paprika červená
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.75 l Vývar zeleninový
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 478 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 1388 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 5.3 mg
  • Draslík 1134.1 mg
  • Vláknina 20844.7 mg
  • Vitamín A 20844.7 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pod tekoucí studenou vodou propláchneme čočku a necháme okapat. V hrnci rozpálíme olej, přidáme pokrájenou cibuli a smažíme 2 minuty. Přimícháme zázvor, rozetřený česnek, kurkumu, mleté chilli koření, kmín a smažíme asi minutu. Přidáme pokrájená rajčata, čočku, oloupaný a nakrájený lilek a 6 dl vývaru, promícháme a pod pokličkou podusíme 20 minut.

  • 2

    Poté přidáme pokrájenou papriku a 10 minut vaříme.

  • 3

    Pod tekoucí studenou vodou propláchneme rýži, necháme okapat a se zbylým vývarem ji dáme do jiného hrnce. Přivedeme k varu, přidáme zelené fazolky, pokrájené žampiony a květák. Pod pokličkou vaříme 15 minut. Sundáme z ohně a necháme ještě 10 minut stát.

  • 4

    K uvařené rýži přidáme čočkovou směs a kešu oříšky a lehce promícháme.

  • 5

    Přemístíme na talíře, ozdobíme koriandrem a podáváme.

Komentáře k receptu