Birjání zeleninové
Suroviny
- 75 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Karotka
 - 225 g Rýže Basmati
 - 50 g Okra - Ibišek jedlý
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 1 ks Brambory
 - 4 ks Cibule
 - 1 ks Lilek
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 4 stroužek Česnek
 - 3 dl Jogurt krémový bílý natur
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Kari koření
 - 1 polévková lžíce Zázvor mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 41 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 690.1 mg
 - Vláknina 14727.5 mg
 - Vitamín A 14727.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.1 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nakrájený brambor na kostky, mrkev a okru vaříme v hrnci s osolenou vroucí vodou 8 minut. Poté necháme okapat a dáme do mísy. Smícháme s pokrájeným celerem, lilkem a houbami.
 - 
                                2
Smícháme strouhanou cibuli, zázvor, jogurt, kurkumu, česnek, kari a nalijeme směs na zeleninu. Necháme 2 hodiny v chladu marinovat.
 - 
                                3
Rozehřejeme v pánvi máslo. Přidáme plátky cibule a smažíme 6 minut. Vyndáme z pánve několik plátků cibule a uschováme na ozdobení.
 - 
                                4
Rýži povaříme v hrnci s vroucí vodou 7 minut. Necháme okapat a dáme stranou.
 - 
                                5
Přidáme marinovanou zeleninu k cibuli a povaříme 10 minut. Polovinu rýže dáme zapékací nádoby, lžící na ni narovnáme zeleninu a zakryjeme zbylou rýží. Přikryjeme a v předehřáté troubě na 190 stupňů pečeme 25 minut.
 - 
                                6
Birjání přemístíme na mísu, ozdobíme uschovanými plátky cibule a ihned podáváme.