Kuře Hyderabadi
Suroviny
- 400 g Jogurt bílý
 - 60 g Mandle
 - 60 g Ořechy Kešu
 - 100 ml Máta
 - 100 ml Koriandr čerstvý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 2 kávová lžička Kmín římský
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 6 ks Hřebíček
 - 2 ks Skořice celá
 - 4 ks Kardamom černý
 - 1 špetka Šafrán
 - 0.5 l Mléko polotučné
 - 1.3 l Voda pitná
 - 1 kg Kuře
 - 0.5 kg Rýže Basmati
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 5 polévková lžíce Kořeněné máslo Ghee
 - 2 polévková lžíce Pasta česneková
 - 2 polévková lžíce Pasta zázvorová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 617 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 328 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 124.1 mg
 - Draslík 686.5 mg
 - Vláknina 18282.9 mg
 - Vitamín A 18282.9 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.4 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži propereme a scedíme. Na pánvi necháme rozpálit 2 lžíce másla a rýži na něm smažíme, dokud nezezlátne. Osmaženou rýži následně zalijeme vařící osolenou vodou a zasypeme polovinou koření (bobkový list, kmín, celý kardamom, hřebíček, celá skořice). Když je rýže hotova, scedíme ji a odložíme bokem.
 - 
                                2
Kuře zbavíme nečistot a kůže a nakrájíme na 8 porcí. V rozehřátém mléce necháme rozpustit šafrán. V pánvi rozpálíme přepuštěné máslo. Zasypeme zbytkem koření a smažíme, dokud koření nezačne praskat. Následně zasypeme nadrobno nakrájenou cibulkou a necháme smažit, dokud cibule nezezlátne. Následně smícháme cibuli s česnekovou a zázvorovou pastou, chilli a lžičkou soli. Na celé směsi následně osmažíme porce kuřete, dokud nezezlátnou.
 - 
                                3
Když je maso nazlátlé, zalijeme jej jogurtem a důkladně promícháme. Vše necháme povařit na mírném ohni, dokud nám maso nezměkne.
 - 
                                4
Zapékací mísu zaplníme polovinou rýže, zalijeme citronovou šťávou a šafránovým mlékem. Následně posypeme pokrájenými lístky koriandru, máty a na ně položíme ½ kuřecích steaků. Na ně nasypeme zbytek rýže a položíme zbytek kuřecích steaků. Přikryjeme poklicí a necháme péct 10 minut ve vyhřáté troubě. Po upečení posypeme kešu a mandlemi a můžeme podávat.