Korma - indická omáčka z lilků

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 ml Voda pitná
  • 100 ml Pyré rajčatové
  • 300 ml Rýže basmati
  • 400 ml Kokosové mléko
  • 0.5 kávová lžička Kardamom
  • 0.5 kávová lžička Kmín římský
  • 3 kávová lžička Mandle plátky
  • 0.5 kávová lžička Kurkuma mletá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Lilek
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Skořice mletá
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.8 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Ořechy Kešu
  • 1.5 polévková lžíce Zázvor celý
  • 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1.5 polévková lžíce Máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 536 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 39 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 158.8 mg
  • Vláknina 4125.2 mg
  • Vitamín A 4125.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Zralé lilky omyjeme, odkrojíme stopky, rozkrájíme je plátky a ty pak na kostičky. Oloupaný zázvor (2.5cm) jemně nastrouháme.

  • 2

    Ve woku (nebo hluboké pánvi) si rozehřejeme olej, na něm orestujeme cibuli, česnek a zázvor. Přibližně po 5 minutách restování přimícháme 1/2 lžičky mleté kurkumy a 1/2 lžičky mletého kardamomu. Poté přilijeme hustou rajčatovou šťávu (nejlépe pyré) a kokosové mléko. Promícháme, odstavíme z plotny a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak pánev dáme znovu na vařič, do omáčky nasypeme pokrájené lilky, ochutíme solí a drceným římským kmínem. Pod poklicí lilky budeme pomalu dusit doměkka, přibližně 35-45 minut. Podle potřeby během dušení lilky podlijeme vodou (50-100ml) a občas směs promícháme.

  • 3

    Mezitím si připravíme rýži: do většího hrnce odměříme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Rýži basmati odměříme a dobře promyjeme. V hrnci rozpustíme máslo, na něm rýži velmi krátce osmažíme. Hned do ní přimícháme plátky mandlí, kešu oříšky, nastrouhaný muškátový oříšek, skořici, pak rýži zalijeme vroucí vodou podle návodu na obalu. Vaříme ji přibližně 10 minut, scedíme ji a necháme řádně v sítu odkapat. Vidličkou ji občas načechráme. Z omytého koriandru setřepeme vodu, otrháme lístky, které drobně pokrájíme.

  • 4

    Na talíře servírujeme rýži s mandlemi, k ní nabereme kormu z lilků, kterou posypeme koriandrem. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu