Rajská polévka s kapucínským hráškem
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 200 g Hrášek
- 60 g Celer - nať
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 200 g Květák
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 4 ks Nové koření celé
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1305 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 99 g
- Sodík 711 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 172.1 mg
- Draslík 1636.6 mg
- Vláknina 19065.9 mg
- Vitamín A 19065.9 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 105.3 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. 400 g rajčat omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Omyté tymiánové lístky pokrájíme nadrobno. Hrášek z konzervy scedíme. 
- 
                                2V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme rajčata, která osolíme, ochutíme pepřem, hnědým cukrem a chilli. 
- 
                                3Podušenou směs dáme do mixeru a jemně ji rozmixujeme. 
- 
                                4V hrnci přivedeme k varu 8 dl jehněčího vývaru s 2 dl bílého vína, přimícháme rozmixovanou směs a vaříme 5 minut. Přidáme scezený sterilovaný hrášek, bylinky, promícháme, dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                5Jehněčí masový vývar [28495]: 
- 
                                6Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné, omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. 
- 
                                7Mezitím očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. 
- 
                                8V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. 
- 
                                9Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru. 
- 
                                10Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        