Krémová polévka s grilovací klobásou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Klobása bílá
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 350 g Dýně
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Brambory
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 894 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 246 g
- Sodík 929 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 238.3 mg
- Draslík 1451.8 mg
- Vláknina 16314.3 mg
- Vitamín A 16314.3 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Oloupanou oranžovou dýni, mrkev a brambory omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. 
- 
                                2V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu (kromě petrželky) podusíme, zalijeme slepičím vývarem a vaříme 10 minut. Do polévky přimícháme sladkou smetanu a rozmixujeme ji. Dochutíme solí. 
- 
                                3Během vaření si v pánvi na másle a oleji opečeme do zlatohněda grilovací drůbeží klobásy, pak je nakrájíme na kolečka. 
- 
                                4Polévku nalijeme do talířů, kolečka klobásy rozdělíme, položíme do polévky, posypeme petrželkou a podáváme. 
- 
                                5Slepičí bujon [28675]: 
- 
                                6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. 
- 
                                7Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. 
- 
                                8Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. 
- 
                                9Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                10Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        