Zelné závitky na kysaném zelí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Rýže dušená
  • 400 g Vepřové maso mleté
  • 300 g Zelí kysané
  • 120 g Protlak rajčatový
  • 180 ml Vývar drůbeží
  • 300 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Zelí hlávkové bílé
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 0.09 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 694 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 597 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 172.3 mg
  • Draslík 904.3 mg
  • Vláknina 18696 mg
  • Vitamín A 18696 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 110.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy a zelí vložíme do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, až se listy dají oddělovat. Ze zelí vyřízneme košťál a sloupneme z hlávky 12 neporušených listů. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, kysané zelí slijeme, překrájíme a v míse promícháme s cukrem a olejem, ve vodě 10 minut vaříme drůbeží bujón. V misce rozšleháme v prochladlém drůbežím vývaru rajčatový protlak se solí a cukrem.

  • 2

    Na sádle osmažíme cibuli s česnekem a odložíme.

  • 3

    Mleté maso smícháme s dušenou rýží, rozšlehaným vejcem, solí, mletou paprikou, pepřem a majoránkou, vmícháme usmaženou cibuli s česnekem. Směs pečlivě promícháme, utvoříme válečky, které klademe na zelné listy. Maso do zelných listů opatrně zabalíme.

  • 4

    Pekáč vyložíme kysaným zelím, poklademe zelnými závitky, přelijeme směsí s rajským protlakem, pekáč přiklopíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba 90 minut. Během pečení dbáme, aby se zelí nepřipálilo. Je-li třeba, přilijeme horkou vodu.

  • 5

    Závitky podáváme i se zelím na servírovací míse, zdobíme kopečky kysané smetany.

Komentáře k receptu